Kuchnia

Desery

Racuchy bez jajek- jak babcine!
Składniki na 24 średnie placki:
3 szklanki mąki
szczypta soli
1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
25 g świeżych drożdży
3 łyżeczki cukru
2 łyżki oleju

olej do smażenia
Do dużej miski przesiać mąkę i wymieszać z solą. Ciepłą wodę wlać do kubka, dodać drożdże i dokładnie wymieszać. Zrobić wgłębienie w mące, wsypać cukier, wlać oliwę lub olej, a następnie dodając stopniowo wodę z drożdżami, mieszać składniki drewnianą łyżką.Ciasto wyrobić drewnianą łyżką, aż będzie gładkie (około 4 - 5 minut mieszania). Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, na około 1 godzinę. Potem łyżką maczaną w oleju formować placki i kłaść na omączonej stolnicy. Po 20 minutach smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, w międzyczasie obracjąc. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation