Kuchnia

ciasteczka, rogaliki,drożdżówki itp...

Chruściki

Składnik:

4 żółtka
20 gramów cukru pudru
1 cukier z prawdziwą wanilią
około 250 gramów mąki pszennej*
2-3 pełne łyżki kwaśnej śmietany (w UK creme fraiche)
20 gramów masła
około pół kieliszka wódki/spirytusu lub octu
olej (minimum litr) lub smalec do smażenia
cukier puder do posypania


* mąka mące nie jest równa, więc może się zdarzyć, że będzie jej potrzeba ciut więcej lub mniej

Wykonanie:

1. Zagnieć ciasto z podanych składników.
2. Rozwałkuj ciasto (bardzo cienko) na oprószonej mąką stolnicy i podziel na paseczki.
3. Na środku każdego paska zrób dziurkę.



4. Jedną część pasku przełóż przez środek i delikatnie pociągnij.



5. Smaż na rozgrzanym oleju - gotowe faworki będą złotawe. U mnie w domu do oleju wrzuca się jeszcze kawałki kartofli i po ich usmażeniu wymienia się na świeże. Ponoć zapobiega to wchłanianiu się zbyt dużej ilości tłuszczu w ciastka. Tak robiły moja babcia i mama, więc trzymam się tradycji.
6. Gotowe chrusty przełóż na papierowe ręczniczki, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
7. Zimne podawaj posypane cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation