Kuchnia

Przepisy

korona ryżowa
składniki

(potrzebna będzie forma do pieczenia z kominkiem)
40 dag ryżu
1 l mleka
sól
40 g masła + masło do wysmarowania formy
1 łyżka oliwy
1 cebula
10 dag serdelków
10 dag szynki w kawałku
40 dag pomidorów obranych (mogą być z puszki)
10 dag tartego żółtego sera


sposób przygotowania

ryż moczymy w mleku 1/2 godz., dodajemy szczyptę soli i gotujemy al dente, odcedzamy, studzimy. w garnku rozpuszczamy masło i oliwę, wrzucamy posiekaną cebulę, podsmażamy na złoto. dodajemy obrane ze skórki i pokrojone serdelki oraz pokrojoną szynkę. dusimy 5-6 min. dodajemy pomidory, dusimy 10 min na małym ogniu, a potem 5 min na większym, aby sos zgęstniał. w formie wysmarowanej masłem układamy warstwę ryżu, posypujemy tartym serem i polewamy częścią sosu. powtarzamy czynności; ostatnią warstwą powinien być ryż. pieczemy w 180oc przez 15-20 min. po wyjęciu na półmisek do środka korony wlewamy resztę sosu, podajemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation