Kuchnia

Kuchnia

Chleb fitness na zakwasie żytnim
Składniki
• 200 g mąki żytniej razowej typ 2000
• 400 g mąki pszennej razowej typ 2000
• 200 g aktywnego zakwasu żytniego
• 100 g suchych płatków owsianych + 50 g siemienia lnianego/nasion babki płesznik + 300 ml wody
• 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
• 100 g bakalii (ziarna słonecznika, pestki dyni, suszona żurawina, suszone daktyle)
• 1,5 łyżki miodu
• 2 łyżeczki soli
• 300 ml letniej wody

Instrukcja
1. Do miseczki wsypujemy płatki owsiane i nasiona babki płesznik. Zalewamy 300 ml gorącej wody, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut.
2. Mąki mieszamy ze sobą w misie, dodajemy bakalie, aktywny zakwas, ugotowaną kaszę jaglaną, namoczone płatki owsiane z nasionami, miód oraz sól. Wlewamy powoli letnią wodę i mieszamy wszystko do połączenia składników.
3. Długą formę keksówkę (u mnie o wymiarach 12×38 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Zwilżamy dłoń wodą i przekładamy ciasto do formy, wyrównując wierzch dłonią. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 5 godzin.

przepis z smakowitychleb.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation