Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

ciasteczka sezamowe

składniki:
250g mąki
170g schłodzonej kostki do pieczenia kasia
60g cukru
80g cukru pudru
1 jajko
1 opakowanie cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
7 łyżek sezamu

1. wymieszać razem mąkę, cukier, cukier puder, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy.

2. dodać posiekaną margarynę i przez chwilę rozcierać ją z mąką palcami, aż powstanie kruszonka.

3. dodać jajko, 5 łyżek sezamu i szybko zagnieść ciasto (uwaga – będzie trochę klejące).

4. umyć ręce i z ciasta uformować wałek. na stolnicę lub tacę wysypać 2 łyżki sezamu i obtoczyć w nim ciasto. następnie włożyć je do zamrażalnika na 30-40 minut.

5. schłodzone ciasto kroić ostrym nożem na około 0,5cm ciasteczka. układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy. piec w piekarniku nagrzanym do 170oc na funkcji termoobieg (180oc na funkcji góra-dół) przez około 18 minut, aż ładnie się przyrumienią.

udanych wypieków:)

(c: malacukiernia.pl)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation