Kuchnia

słodkości

Panna Cotta z espresso i gruszką
adniki:
80ml espresso
75g cukru
1 gruszka, pocięta na plastry lub w kostkę
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki mleka
250ml śmietanki kremówki 30%
250ml mleka
75g brązowego cukru
1 łyżka likieru Irish Cream lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

W rondelku rozpuścić cukier w kawie. Dodać gruszkę i gotować na malutkim ogniu 10-15 minut (gruszka nadal powinna trzymać kształt i nie rozmięknąć). Gruszkę przełożyć razem z powstałym sosem do naczynek (np. dwóch o pojemności 310ml - wszystko zależy od wielkości gruszki). Odstawić do ostygnięcia, można zamrozić naczynka, by łatwiej było wlać pannę cottę na wierzch gruszek i kawy
Żelatynę zalać 2 łyżeczkami mleka i odstawić do napęcznienia na 2-3 minuty. W rondelku podgrzewać śmietankę, pozostałe mleko, brązowy cukier aż do zagotowania. Rondelek ściągnąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać energicznie ręczną trzepaczką aż się rozpuści. Całość przecedzić przez sitko, dolać likier lub wanilię i ostudzić. Rozdzielić po równo do naczynek i schłodzić 4-6 godzin a najlepiej całą noc. Przed podaniem foremki włożyć na kilka sekund do gorącej wody i przełożyć na głęboki talerz.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation