Kuchnia

Słodkości - przepisy

Ciasto truskawkowo kokosowe

Składniki:
Biszkopt makowy
4 jajka
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki maku Ale-raj
sól szczypta
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Blat kokosowy
3 białka (z dużych jajek)
100 g cukru
200 g kokosu Ale-raj
Krem budyniowy
450 ml mleka
1 budyń waniliowy lub śmietankowy b/c
2 łyżki cukru
200 g masła
2 łyżki cukru pudru
Masa truskawkowa
0,5 kg truskawek
5 łyżek cukru
0,5 szkl wody
1 galaretka truskawkowa
1 budyń waniliowy lub śmietankowy b/c
0,5 szkl wody
Przygotowanie:
Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując do momentu, aż uzyskamy sztywną masę. Mąkę i proszek przesiać przez sitko dodać mak i wymieszać. Dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę 25*25 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i równomiernie rozsmarować. Piec w 180 stopniach około 22-25 minut. Wyjąć i ostudzić.


Blat kokosowy:Białka z cukrem ubić na sztywno. Wsypać kokos i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę 25*25 cm wyłożyć papierem i równomiernie rozsmarować masę kokosową. Piec około 20 min w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia. Wyjąć i ostudzić.


Krem budyniowy: Odlać pół szklanki mleka i rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka z cukrem zagotować, wlać rozmieszany proszek i mieszając ponownie zagotować. Zdjąć z ognia przykryć budyń folia spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem do białości. dodawać porcjami zimny budyń i ucierać.

Masa truskawkowa: Obrane z szypułek i umyte truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Zalać wodą wsypać cukier i gotować około 5 minut aż truskawki się "rozpadną". W pół szklance wody rozmieszać budyń wlać do truskawek i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Ostudzić.

Warstwy ciasta: biszkopt makowy-połowa kremu budyniowego-masa truskawkowa*-reszta kremu-blat kokosowy.
*Po wyłożeniu masy truskawkowej włożyć na godzinę do lodówki by masa stężała i dopiero wtedy rozsmarować resztę kremu.
Przed podaniem ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation