Kuchnia

kuchnia

Cinnabons
...zawijasy z ciasta drożdżowego z cynamonem.

Ciasto drożdżowe

Składniki:

3 duże jaja
pół szklanki cukru
szczypta soli
1 kg mąki tortowej
25 dag rozpuszczonego masła
1 szklanka mleka podgrzanego do temperatury pokojowej
10 dag drożdży
1 łyżka cukru

Posypka cynamonowa

30 g cynamonu (to jest około 4 łyżki łyżek stołowych)
1/2 szklanki brązowego cukru
szczypta soli

Lukier

cukier puder
sok ze świeżo wyciśniętych pomarańczy
można dodać trochę alkoholu


Drożdże rozpuść w mleku, dodaj 1 łyżkę cukru. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jaja z cukrem utrzyj na gładką, puszystą masę. Dodaj szczyptę soli i olejek zapachowy.
Na przemian dodawaj trochę mąki tortowej (cały czas mieszając ciasto) i rozpuszczone masło (najprościej rozpuścić je w mikrofalówce).
Kiedy zaczyn drożdżowy podwoi swoją objętość - pomału dodawaj do ciasta.
Pamiętaj, że ciasto drożdżowe jest tym lepsze, im lepiej wyrobione. Oznaką dobrze wyrobionego ciasta jest czysta miska, w której było ono wyrabiane.
Gotowe ciasto podziel na dwie części, jedną przykryj ściereczką i odłóż na bok,
a drugą połowę rozwałkuj na placek o grubości nie większej niż 1 cm.
Uformuj prostokąt, posmaruj cienko bardzo miękkim masłem i równomiernie rozsyp posypkę.
Ciasto zwiń bardzo ciasno w rulon, podziel na równe kawałki o grubości ~ około 5 cm
(trzy palce), ułóż luźno na blasze wysmarowanej masłem lub wyłożonej pergaminem
i piecz w piekarniku podgrzanym do temperatury 180 stopni około 60 minut.
Przed wyjęciem zrób "patyczkowy test" - dźgnij ciasto patyczkiem,
jeżeli po wyjęciu z ciasta patyczek będzie suchy - ciasto jest upieczone:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation