Kuchnia

Ciasta

Tarta sernikowa czekoladowo-pomarańczowa

Składniki:
Ciasto (na spód i wierzch):
250 g mąki
100 g cukru pudru
125 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
skórka z 1/2 cytryny
2 żółtka
2 łyżki mleka, zimnego

Masa serowa:
250 g sera ricotta
250 g mascarpone
skórka z 3 pomarańczy
125 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 jajka

100 g czekolady
1 jajko
odrobina cukru pudru

Przygotowanie:
Mieszamy składniki na ciasto w mikserze. Odstawiamy do lodówki na godzinę (lub do zamrażarki na 15 minut).
Mieszamy ser ricotta, mascarpone, cukier puder, skórkę z pomarańczy, wanilię i żółtka do uzyskania puszystej masy.
W osobnej misce ubijamy białka na sztywno. Delikatnie mieszamy białka z masą serową.

Rozkładamy połowę ciasta na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wylewamy na to masę serową, a na wierzch rozsypujemy kawałki czekolady.

Drugą połowę ciasta wałkujemy i wycinamy pasy, które układamy pionowo i poziomo.

Smarujemy wierzch jajkiem i posypujemy odrobiną cukru pudru. Pieczemy ciasto 45 minut w temperaturze 170 stopni.
Podajemy samodzielnie lub z lodami albo bitą śmietaną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation