Kuchnia

mniam

Kucharzenie i Pieczenie: Zupa krem z pokrzywy

Składniki na 4 porcje:

ok. 100 g świeżej pokrzywy
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
4-5 ziemniaków
ok. 1 l bulionu warzywnego
2 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki śmietany 18%
50 g żółtego sera, startego
sól i pieprz do smaku


Pokrzywę dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Odsączyć z nadmiaru wody i posiekać. Cebulę i czosnek obrać, i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju, aż się zeszkli. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Razem z cebulą wrzucić do garnka i zalać bulionem. Gotować do momentu, aż ziemniaki będą ugotowane. Dodać posiekaną pokrzywę i gotować jeszcze ok. 5 minut. Całość zmiksować blenderem na krem. Dodać śmietanę i doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać posypane startym serem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation