Kuchnia

Szarlotkowa rozpusta

Ciasto szarlotka

nadzienie
• 1,5 kg jabłek
• ½ szklanki brązowego cukru
• 2 łyżeczki cynamonu lub 1 łyżka cynamonu dla tych co lubią mocny jego smak.
• około 100 ml wody (więcej, jeśli jabłka są suche)
ciasto
• 6 szklanek płatków kukurydzianych
• 200 g margaryny lub masła
• 1 szklanka mąki ryżowej lub kukurydzianej (osoby jedzące gluten mogą dodać kaszy manny)
• 1 szklanka cukru brązowego
• cukier puder do posypania

Krok Po kroku:
1. Jabłka obieram, ścieram na tarce, dodaje do nich cukier, cynamon i wodę.
2. W misce mieszam płatki kukurydziane z roztopionym tłuszczem i cukrem. Odkładam do oddzielnej miseczki około 1/3 płatków.
3. Do 2/3 płatków dodaję mąkę i mieszam.
4. Blaszkę o wymiarach 26cm x 22cm smaruję margaryną i wysypuję kaszką kukurydzianą. Na dno wysypuję płatki kukurydziane z mąkę, układam jabłka, a na wierzch rozsypuję odłożone wcześniej płatki. Szarlotkę przykrywam folią aluminiową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę około 40 minut, zdejmuję folię i piekę kolejne 20-30 minut. Podaję na ciepło, posypana cukrem pudrem, jest pyszna i pachnie wspaniale! Nie wkładam jej do lodówki na noc, stoi przykryta ściereczką na blacie kuchennym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation