Kuchnia

Orientalnie

Aromatyczne biryani z soczewicą, marchewką i pomidorami

SKŁADNIKI

4 PORCJE:
2 łyżki oliwy extra vergine
1/2 cebuli
3 ząbki czosnku
1/3 pora
500 g zmielonego udźca lub filetu z indyka
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 i 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
2 średnie marchewki
1 pietruszka
200 g ryżu długoziarnistego (np. basmati)
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 puszka (400 g) pomidorów
1/2 szklanki ajwaru/ajvaru - opcjonalnie
kilka gałązek natki i świeża kolendra
PRZYGOTOWANIE

W dużym żaroodpornym dużym garnku na 1 łyżce oliwy podsmażyć cebulę i pokrojonego pora. Pod koniec dodać starty czosnek. Przesunąć warzywa na bok, w wolne miejsce wlać drugą łyżkę oliwy, włożyć mięso i dokładnie je obsmażyć. W międzyczasie dodać słodką i ostrą paprykę, kmin rzymski i koper włoski. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wymieszać składniki w garnku, dodać obraną i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę oraz pietruszkę i smażyć przez ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Wlać 3 szklanki wrzącej wody i gotować pod przykryciem przez ok. 10 minut.
Wsypać ryż, soczewicę i zagotować. Dodać zmiksowane pomidory z puszki, ajwar jeśli go używamy, posiekaną natkę pietruszki i pół łyżeczki cukru, wymieszać, zagotować.
Przykryć pokrywą (lub szczelnie folią aluminiową) i wstawić do piekarnika na 20 minut. Można też dokończyć gotowanie potrawy na gazie, bez wstawiania do piekarnika.
Wyjąć garnek i zostawić potrawę pod przykryciem na około 5 minut. Otworzyć, posypać kolendrą.
WSKAZÓWKI

Nasiona kopru włoskiego można kupić w dobrze zaopatrzonych sklepach z przyprawami, sklepach z kuchnią orientalną lub w aptece.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation