Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

NAJZDROWSZY PIERNIK BANANOWY

Składniki:
1 i 2/3 szklanki mąki razowej, 1/3 szklanki oleju, 1/3 szklanki mleka krowiego (lub roślinnego), 3 bardzo miękkie banany, 25 kropli stewii (opcjonalnie może być ksylitol), łyżeczka octu, 2 łyżeczki sody, szczypta soli, 2 łyżeczki cynamonu, 4 goździki, 2 ziarnka kolendry, 1 ziele angielskie.

Sposób przygotowania:
Przyprawy korzenne zmielić w młynku lub utrzeć w moździerzu. Następnie mąkę wymieszać z sodą, szczyptą soli i przyprawami.
W jednej misce połączyć olej, banany, stewię (lub ksylitol) i ocet, wszystko zmiksować ręcznym mikserem na gładką masę i konsystencji śmietany. Suche składniki połączyć z mokrymi, zostawić na kwadrans.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 175 stopni a małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto do foremki i piec 45 minut.
Ostudzić i ze spokojnym sumieniem siegnąć po dokładkę Emotikon smile

Przepis pochodzi z książki "Blogerzy na zdrowe święta" :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation