Kuchnia

Mniam

Szparagi z grillowanym serem halloumi i miętą SKŁADNIKI
na 4 porcje

2 pęczki zielonych szparagów
200 g sera halloumi
1 czerwona cebula
garść listków świeżej mięty
2 łyżki płatków migdałów
olej z pestek dyni lub oliwa z oliwek
sól


*
PRZYGOTOWANIE

Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końce i ewentualnie obierz część, jeśli skórka jest gruba. Następnie wrzuć je na osolony wrzątek i gotuj, aż będą al dente. Ugotowane szparagi odcedź i wrzuć na chwilę bezpośrednio do lodowatej wody (dzięki temu zachowają kolor). Ugotowane na pół-twardo szparagi możesz również później podpiec na grillu razem z serem.

Ser halloumi pokrój na plastry i grilluj z obu stron na rozgrzanej patelni na złoto. Cebulę pokrój w piórka. Migdały podpraż na suchej patelni. Na talerzu ułóż ugotowane szparagi, plastry grillowanego sera i całość posyp płatkami migdałów oraz listkami mięty. Na sam koniec sałatkę polej olejem z pestek dyni lub oliwą z oliwek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation