Kuchnia

kuchnia

Klasyczny humus

Humus – pasta z ciecierzycy | Dobry Przepis

Czas przygotowania: 10 minut (plus 12 godzin namaczania ciecierzycy oraz ok. godziny gotowania i ok. 2 godzin czekania aż wystygnie – ja moczę na noc, rano gotuję, a po południu przyrządzam)



Składniki:
200g ciecierzycy
50g sezamu
Łyżka oliwy
Pół limonki
3 ząbki czosnku
Sól
pieprz

Co jeszcze?
Garnek, blender, nóż

Przygotowanie:

Ciecierzycę wrzucamy do garnka i zalewamy obficie wodą. Zostawiamy na 12 godzin do namoczenia.
Namoczoną ciecierzycę delikatnie solimy i gotujemy w wodzie, w której się namaczała. Czekamy aż zmięknie (około godziny). Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia.

Do blendera wsypujemy sezam i chwilę miksujemy. Dodajemy odcedzoną ciecierzycę (ale nie wylewamy wody, w której się gotowała), czosnek, sok z połowy limonki, łyżkę oliwy, szczyptę soli i szczyptę pieprzu. Miksujemu do uzyskania kremowej konsystencji. Jeśli zamiast kremu uzyskujemy suchą papkę dodajemy trochę wody, w której gotowaliśmy cieciorkę i ponownie przez chwilę miksujemy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z pitą, nachosami, paluchami razowymi, na chlebie albo po prostu wyjadamy łyżką z miski.

Smacznego!
Wartości odżywcze na 100g
Kalorie: 305
Białko: 20g
Tłuszcze: 9g
Węglowodany: 34g
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation