Kuchnia

Ciasta, torty

CZEKOLADOWE BABECZKI Z KREMEM MAŚLANYM
ciasto:
75 g masła
60 g mąki
80 g cukru
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko

Masło rozpuścić w rondelku i odstawić.  Następnie dodać cukier, sól, proszek do pieczenia oraz jajko i dokładnie wymieszać. Na koniec stopniowo wsypywać mąkę z kakao cały czas mieszając. Gotową masą napełnić papilotki do 2/3 wysokości. Piec w 170°C przez ok. 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i odstawić do wystudzenia.

krem:
3 białka
200 g cukru
300 g miękkiego masła
dowolny barwnik spożywczy
2-3 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Białka wbić do miski. Całość umieścić nad parą wodną i mieszać lekko rózgą. Kiedy białka zaczną cię ocieplać dodać cukier i nadal mieszać rózgą, aż dobrze się rozpuści (sprawdzać między palcami). Jeśli białka będą zbyt ciepłe odstawić do przestudzenia. Następnie masę z białek przelać do misy miksera, dodać ekstrakt waniliowy oraz barwnik i ubijać przez ok. 10 minut. Do ubitych na sztywno białek dodawać po kawałku miękkiego masła. W pewnym momencie krem będzie wyglądał na zważony, mimo to miksować dalej do osiągnięcia idealnie gładkiej konsystencji. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i dekorować babki.

Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation