Kuchnia

*** z domowej spiżarni

Dżem dyniowy

Składniki:

• 2 kg świeżej pokrojonej dyni;
• 1 kg jabłek;
• 1 cytryna lub limonka;
• 1 pomarańcza;
• 2 łyżeczki cynamonu;
• 1 łyżeczka imbiru;
• 4 goździki;
• 1 kg cukru.

Przygotowanie:

Czy może być coś lepszego niż kromka świeżego chleba z rozgrzewającym dżemem dyniowo-jabłkowym? Jeśli i Ty nie potrafisz sobie wyobrazić czegoś smaczniejszego, to czas na działanie! Na początek naszą dynię ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub rozdrabniamy w blenderze. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę.

Do dużego garnka przekładamy dynię i cukier, i doprowadzamy całość do wrzenia. Gotujemy przez 10-15 minut, a następnie dodajemy otartą skórkę z pomarańczy, imbir, goździki, cynamon oraz wyciśnięty sok z pomarańczy i cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy, wrzucamy jabłka i gotujemy na wolnym ogniu przez co najmniej 40 minut – im dłużej będziemy gotować dżem, tym będzie gęstszy.

Gotową masę przekładamy do wyparzonych wcześniej słoiczków, które mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Gdy całkiem ostygną, odwracamy je na normalną stronę. Pozostaje nam tylko całość podpisać i otworzyć przy najbliższej okazji. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation