Kuchnia

Słodkości

Jagodzianki

Składniki:

Na ciasto:
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 2 łyżki ciepłej wody
- 500g mąki pszennej
- 50g cukru
- 5 jajek
- szczypta soli
- 350g masła niesolonego

Nadzienie:
- 200g jagód
- cukier puder
- 1 jajko roztrzepane do posmarowania jagodzianek

Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, odstawiamy przykryte na około 15 minut. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, sól i 3 jajka. Wszystkie składniki mieszamy drewnianą łyżką do czasu, aż się ze sobą połączą. Następnie stopniowo dodajemy pozostałe dwa jajka, wyrabiając ciasto ręką. Ciasto wyrabiamy do czasu aż będzie gładkie (uwaga, ciasto przykleja się do miski, ale nie zrażajcie się, tak ma być). Ciasto jest dość rzadkie, ale nie dodajemy mąki.
Następnie stopniowo dodajemy miękkie masło (Jak tylko się wymiesza z ciastem, dodajemy kolejną partię masła. Najlepiej dawać po około dwie łyżki). Gdy ciasto wymiesza się z masłem odstawiamy na 1,5 h w ciepłe miejsce. Po tym czasie uderzamy w ciasto pięścią i odstawiamy do lodówki na całą noc.
Ciasto rozwłkowujemy na grubość około 1 cm (moje jagodzianki nie wyszły tak ładne, ponieważ dałam za cienkie ciasto i za dużo jagód, dlatego uważajcie) na posypanym mąką blacie/stolnicy. Kroimy kwadraty na około 6-7cm. Na środku każdego kwadratu układamy łyżkę jagód i posypujemy cukrem pudrem. Składamy rogi ciasta do środka, sklejając je i tworząc kopertę. Układamy jagodzianki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, sklejeniem do dołu. Odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia na około 1 h.
Piekarnik nastawiamy na około 190 stopni, smarujemy jagodzianki roztrzepanym jajkiem, pieczemy na zloty koloj przez okolo 15-20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation