Kuchnia

Babeczki bułeczki ciasteczka

Puszyste drożdżówki z pysznym farszem. Deser godny "MasterChefa" - WP Kuchnia

Przepis na domowe drożdżówki z pomarańczowym twarogiem

Składniki:

na ciasto drożdżowe:
3¼ mąki pszennej,
szklanka mleka,
¼ kostki masła,
jajko,
40 g świeżych drożdży,
3 łyżki cukru,
pół łyżeczki soli.

na twaróg pomarańczowy:
200 g twarogu,
żółtko,
pomarańcza,
cukier.

Przygotowanie:
Zacznij od zrobienia rozczynu. Mleko lekko podgrzej i rozpuść w nim masło. Drożdże utrzyj z 2 łyżeczkami cukru i dodaj mleko z roztopionym masłem oraz tyle mąki, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Miskę odstaw w ciepłe miejsce, by jej zawartość urosła i podwoiła swoją objętość. W tym czasie w misce ubij jajko z 2 łyżkami cukru, dodaj rozczyn i zacznij zagniatać ciasto. Kiedy osiągnie pożądaną konsystencję (nie będzie za twarde i zacznie lekko odchodzić od dłoni), przykryj je ściereczką i odstaw je do wyrośnięcia.

W tym czasie zblenduj twaróg razem z żółtkiem. Na patelni skarmelizuj w cukrze pokrojoną w cząstki pomarańczę. Następnie ostudź ją nieco i zmiksuj razem z twarogiem. Wyrośnięte ciasto zagnieć jeszcze raz, wyłóż na oprószony mąką blat, uformuj z niego kulę, którą rozwałkuj na placek grubość ok. pół cm i posmaruj go serem z pomarańczą. Teraz dłuższe boki ciasta złóż na dwa, tak by się pokrywały. Tak powstały pas pokrój na równe kawałki, które skręcaj o 180 stopni.

Kiedy już wszystkie bułeczki są uformowane, przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Przygotuj lukier z cukru i wody w stosunku 1:1. Kiedy się zagotuje, dodaj startą skórkę pomarańczową, zamieszaj i polej nim upieczone drożdżówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation