Kuchnia

zupy

WŁOSKA POMIDORÓWKA

Składniki na 2 - 4 porcje:
2 kg dojrzałych pomidorów
1 laska selera naciowego z liśćmi
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sól i czarny pieprz
1 1/4 litra wody
2 kromki chleba
1 – 2 łyżeczki cukru trzcinowego
do podania: oliwa z oliwek, bazylia oraz opcjonalnie grzanki

Przygotowanie:
Za­go­to­wać dużą ilość go­rą­cej wody. Wszyst­kie po­mi­do­ry de­li­kat­nie na­ciąć na krzyż, prze­ło­żyć do dużej miski i zalać wrząt­kiem – dzię­ki temu bę­dzie ła­twiej zdjąć skór­kę. Po­zo­sta­wić na kilka minut, na­stęp­nie każ­de­go obrać, prze­kro­ić na pół i przy po­mo­cy ły­żecz­ki wyjąć wod­ni­sty miąższ z pest­ka­mi.
Kiedy wszyst­kie po­mi­do­ry będą go­to­we na dnie garn­ka roz­grzać oliwę. Czo­snek po­sie­kać, seler po­kro­ić w cien­kie, prze­zro­czy­ste pa­secz­ki i pod­sma­żyć wszyst­ko przez 1 mi­nu­tę. Dodać po­mi­do­ry, po szczyp­cie soli i pie­przu oraz wodę i dusić bez przy­kry­cia na małym ogniu przez prz­yn­ajmniej 60 minut.
Po upły­wie tego czasu zupę spró­bo­wać i w razie po­trze­by dodać odro­bi­nę cukru trzci­no­we­go. Na­stęp­nie chleb po­kro­ić w drob­ną kost­kę, dodać do zupy i go­to­wać przez ko­lej­ne 30 minut. Po­da­wać z oliwą, po­dar­tą ba­zy­lią i ewen­tu­al­nie gar­ścią do­dat­ko­wych grza­nek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation