Kuchnia

Przepisy

Karmelowe Czekoladki z Orzechami

Karmelowe czekoladki z orzechami
Składniki na około 30 sztuk:
70g masła
100g cukru
1 łyżka naturalnego miodu
250g słodkiego skondensowanego mleka
2 łyżeczki cukru wanilinowego
80g drobno posiekanych orzeszków ziemnych (bez soli)
50g zmielonych orzechów laskowych lub zmielonych migdałów
100g gorzkiej czekolady
100g białej czekolady
2 łyżeczki oleju kokosowego
szczypta soli
Dodatkowo:
do ozdoby liofilizowane maliny

Karmelowe czekoladki z orzechami

1. Masło, cukier, miód i cukier wanilinowy przełożyć do rondelka i podgrzewać, mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodać skondensowane mleko i zagotować. Zmniejszyć gaz na najmniejszy i gotować przez około 6-7 minut, aż masa nabierze karmelkowego koloru (patrz FILM).

2. Masę karmelową zdjąć z ognia, dodać orzeszki ziemne, zmielone orzechy i szczyptę soli, wymieszać. Masę przełożyć do miseczki i nakryć folią spożywczą, odstawić do ostygnięcia na około 60 minut. Jeśli masa będzie bardzo luźna proszę poczekać, aż całkiem ostygnie i wstawić na chwilę do lodówki.

3. Gdy masa przestygnie, formujemy z niej kuleczki wielkości czekoladek. Kuleczki układamy na papierze do pieczenia i wkładamy je do lodówki na około 4 godziny (możemy na całą noc).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation