Kuchnia

Przepisy

Zupa krem z kalafiora

Składniki:
1 kalafior - 800 g
4 większe ziemniaki - 500 g
3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego - 750 ml
4 łyżki masła klarowanego
1 cebula - 130 g
2 duże ząbki czosnku
5 łyżek śmietanki kremówki 30 %
przyprawy: po pół łyżeczki soli i cukru, spora szczypta pieprzu i gałki muszkatołowej
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Do ugotowania zupy kalafiorowej polecam większy garnek o pojemności minimum trzech litrów.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet Twoja śmietanka lub bulion mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz troszkę ponad dwa litry zupy krem kalafiorowej.

Krem z kalafiora to zupa, która jeszcze nigdy nie dotrwała do drugiego dnia. Zjadana jest od razu po ugotowaniu. Zazwyczaj podaję ją z cebulką podsmażaną na oleju. Cebulę kroję w cienkie piórka i rumienię długo na patelni, by była idealnie podsmażona i rumiana. Jest jednak jeszcze kilka innych świetnych dodatków. Najbardziej znane są oczywiście grzanki. Bardzo często sięgam też po czarnuszkę, groszek ptysiowy albo prażone pestki dyni. Jeśli jadasz mięso, to podsmażony w kosteczkę boczek albo kawałki łososia wędzonego dołożone już na talerz zupy, mogą przenieść smak zupy na zupełnie inny wymiar.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation