Kuchnia

Przepisy

Calineczka

Składniki biszkoptu:
5 jajek
3/4 szk. cukru
2/3 szk. mąki pszennej (tortowej)
1/3 szk. kakao
Mąkę i kakao wymieszać i przesiać. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać małymi partiami cukier i żółtka. Do masy jajecznej wsypać suche składniki i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, lub mikserem na niskich obrotach. Dno formy o wymiarach 22 x 32 cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec około 35-40 minut w temp. 160-170°C. Gorące wyjąć z piekarnika, upuścić je w formie na podłogę z wysokości 60 cm, odstawić do wyłączonego piekarnika do wystudzenia. Po przestudzeniu przekroić na 2 blaty.

Składniki wkładki serowej:
60 dag twarogu półtłustego, trzykrotnie zmielonego
3/4 szk. cukru
5 jajek
1 budyń waniliowy
110 g miękkiego masła
kilka kropel aromatu migdałowego

Masło utrzeć z cukrem i jajkami. Stopniowo dodawać twaróg, aromat migdałowy i budyń (proszek). Formę od biszkoptu wyłożyć pergaminem, wysmarować masłem, delikatnie przelać masę serową. Piec około 35 minut, aż sernik się zetnie i lekko zarumieni. Ostudzić.

Krem budyniowy:
2 budynie śmietankowe
500 ml mleka
4-5 łyżek cukru
220 g masła

Z podanych składników (oprócz masła) ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodając po łyżce zimny budyń. Do masy można wlać kilka kropel aromatu migdałowego, dla dodania wyrazu.

Dodatkowo:
2 galaretki truskawkowe- przygotować wg przepisu na opakowaniu, odstawić do stężenia (przy upale należy odjąć trochę wody)
1 kg truskawek- umyć i pokroić według uznania
kilka herbatników kakaowych
Złożenie ciasta:

Pierwszy blat biszkoptu - 1/3 kremu budyniowego - wkładka serowa - 1/3 kremu budyniowego - truskawki zalane tężejącą galaretką - drugi blat biszkoptu - 1/3 kremu budyniowego - pokruszone herbatniki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation