Kuchnia

zupy

Zupa krem cebulowa

Składniki na zupę:
– 5 dużych cebuli (ok. 900g)
– 2 łodygi selera naciowego
– 1 mały por
– 2 łyżki masła
– 250 ml wody
– 1/4 łyżeczki imbiru
– 1/4 łyżeczki mielonego kminku
– sól
– pieprz

Dodatkowo natka pietruszki do posypania.

Składniki na grzanki:
– 2 kromki chleba bezglutenowego (tutaj przepis)
– sól
– tymianek
– oliwa

Składniki na 2 porcje.

W garnku rozpuszczamy masło. Cebulę kroimy na drobne kawałki i podsmażamy na maśle. Jak cebula jest miękka dodajemy pora pokrojonego w krążki oraz selera naciowego pokrojonego na kawałki. Dodajemy wodę i doprawiamy. Gotową zupę blendujemy na gładki krem.

Podczas gotowania zupy robimy grzanki. Kromki chleba kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy pokrojony chleb, lekko kropimy oliwą, solimy i posypujemy tymiankiem. Grzanki co jakiś czas mieszamy aż nabiorą złotego koloru.



Gotową zupę posypujemy posiekaną natką pietruszki i dodajemy grzanki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation