Kuchnia

obiad

Rolada serowa z mielonym mięsem
Rolada serowa z mięsem mielonym oraz warzywami, to genialne połączenie. Smakuje wyśmienicie i przygotowujesz ją z tanich, łatwo dostępnych produktów. Oryginalna przystawka, pięknie wygląda, na każdą imprezę lub jako danie obiadowe.

8 porcji
60 minut czas przygotowania
Składniki na masę serową:
• 5 jajek całych
• 250 g majonezu
• 250 sera żółtego
• Sól
• Pieprz

Składniki na farsz:
• ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
• 1 cebula
• 1 jajko całe
• 1 marchew
• ½ papryki czerwonej
• ½ papryki żółtej
• 3 ogórki konserwowe
• Sól
• 1 łyżeczka papryki ostrej
Sposób przygotowania:
1. Jajka ubijamy mikserem, dodajemy majonez, ser żółty straty na tarce o dużych oczkach, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszamy łyżką i rozprowadzamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w 180°C.
2. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebulę, obraną starta na tarce o dużych oczkach marchew, wbijamy jajko, wsypujemy sól oraz paprykę ostrą. Papryki myjemy, osuszamy, obieramy z nasion i bardzo drobno kroimy, łączymy z mięsem. Następnie dodajemy drobno pokrojone ogórki konserwowe i wyrabiamy masę mięsną.
3. Mięso z warzywami układamy na upieczonej masie serowej po całej powierzchni i zwijamy w roladę.
4. Roladę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°C.
5. Po upieczeniu kroimy w plastry.
6. Rolada gotowa, podajemy jak danie obiadowe lub przekąskę.
7. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation