Kuchnia

wypieki

♠♠Ciasto makowo - kokosowe♠♠

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

blaty makowe:
10 białek
100 g masła
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 szklanka maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem kokosowy:
2 szklanki mleka
3 łyżki mąki
8 łyżek wiórków kokosowych
1 żółtko
3/4 szklanki cukru pudru
200 g masła
poncz:
100 ml likieru kokosowego lub adwokat
100 ml przegotowanej wody
dodatkowo:
płatki kokosowe

Składniki na ciasto makowe dzielimy na pół i pieczemy oddzielnie dwa blaty. Masło rozpuszczamy i studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodajemy cukier, rozpuszczone masło i mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie wsypujemy mak i mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. Blaty pieczemy około 35 min. do suchego patyczka.
W międzyczasie przygotowujemy krem kokosowy. Jedną szklankę mleka gotujemy, a w drugiej mieszamy wiórka kokosowe, mąkę i żółtko. Mieszaninę wlewamy na gotujące mleko i mieszamy, aż powstanie budyń oraz odstawiamy do wystygnięcia. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy budyń. Blaty ciasta nasączmy likierem wymieszanym z wodą. Na pierwszy blat wykładamy połowę kremu, przykrywamy drugim blatem i rozsmarowujemy resztę kremu. Wierzch posypujemy płatkami kokosowymi. Ciasto wstawiamy do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation