Kuchnia

obiad

. Potrawka z kurczakiem i papryką
Na sam widok chce się jeść, kolorowa potrawka z kurczakiem z różnymi smacznymi warzywami, zrobisz bardzo szybo i sprawnie a smak tej potrawki oczaruje każdego.
6 porcji
30 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1 podwójny filet z kurczaka
• 1 por ( biała końcówka)
• 1 papryka czerwona
• 1 papryka żółta
• Cebula
• 2 ząbki czosnku
• 2 cm korzenia imbiru
• 1 marchew
• Olej do smażenia
• pieprz
Składniki na marynatę:
• 2 żółtka
• 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
• 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
• 1 łyżka sosu chili
• 1 łyżka miodu
• 1 łyżka octu ryżowego
• Sól
Sposób przygotowania:
1. Mięso myję, osuszam, usuwam błonki i kroję w kostkę.
2. Do miski przekładam wszystkie składniki na marynatę i łączę z mięsem. Odstawiam na dwie godziny.
3. Po tym czasie mięso smażę na rozgrzanym oleju na dużej patelni.
4. Cebulę, czosnek, imbir obieram, drobno kroję i smażę na drugiej patelni na rozgrzanym oleju.
5. Do warzyw dodaję obraną, startą na tarce o dużych oczkach marchew i umyte, obrane z nasion, drobno pokrojone papryki oraz pokrojonego w krążki pora. Doprawiamy pieprzem oraz solą i smażę dziesięć minut.
6. Mięso podlewam jedną szklanką wody, łączę z warzywami. Pięć minut gotuję.
7. Gotowe, podajemy z makaronem, kluskami śląskimi lub kopytkami.
8. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation