Kuchnia

obiad

Kotlety mielone z marchewką
Na niedzielny obiad lub na imprezę polecam soczyste kotlety mielone upieczone w piekarniku. Smakują wyśmienicie a Ty zaoszczędzisz mnóstwo czasu.
W jednym czasie piekły się wszystkie, a ja miałam czas na przygotowanie surówki i ziemniaków.
Są delikatne i zawierają w sobie zdecydowanie mniej tłuszczu niż smażone. Spróbuj i przekonaj się sam.
12 porcji
40 minut czas przygotowania

Składniki:
• 1kg mięsa mielonego wieprzowego
• 2 cebule
• 6 marchewek
• 1 całe jajko
• 2 łyżki bułki tartej
• Olej do smażenia
• 2 łyżki śmietany 12%
• 1 łyżka przyprawy gyros
• Sól
• ½ łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone przekładam do miski, dodaję obraną, drobno pokrojoną jedną cebulę, wbijam jajko, wsypuję sól, przyprawę do Gyrosa, bułkę tartą, wlewam śmietanę i wyrabiam masę mięsną.
2. Następnie z mięsa robię okrągłe kulki i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.
4. Pozostałą cebulę obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Marchewki obieram, myję osuszam, kroję w plasterki i dodaję do cebuli. Doprawiam solą oraz cukrem.
5. Upieczone kotlety oraz usmażone marchewki układam w naczyniu.
6. Danie gotowe, podaję z ziemniakami.
7. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation