Kuchnia

obiad

.Kaczka w sosie morelowym
Soczysty filet z kaczki w sosie morelowym to jest to czego szukasz jako inspiracji na przygotowanie Świąt Wielkanocnych.
50 minut czas przygotowania
6 porcji
Składniki:
• 2 piersi z kaczki
• 200 g suszonych moreli
• 1 łyżka rozmarynu
• Sól
• Pieprz
• 20 g masła
• 1 łyżka cukru brązowego
• 150 g bulionu rosołowego
• 2 łyżki soku z pomarańcza
• ½ łyżeczki curry
Sposób przygotowania:
1. Mięso myję, osuszam, usuwam kości oraz skórę. Przekładam do naczynia, nacieram solą, pieprzem oraz rozmarynem i smażę na rozgrzanym oleju.
2. Morele przekładam do garnka zalewam jedną szklanką gorącej wody, wlewam bulion rosołowy, dodaję masło, brązowy cukier, sok z pomarańcza, odrobinę soli oraz pieprzu i gotuję koło 20 minut. Po ugotowaniu studzę i blenduję.
3. Mięso kroję na mniejsze kawałki, układam w naczyniu i polewam rozgrzanym sosem.
4. Gotowe.
5. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation