Kuchnia

obiad

Sernik z rodzynkami

Wyjątkowy puszysty sernik z dodatkiem rodzynków, każdy kawałek rozpływa się w ustach. Przepisów na sernik jest dużo, ale właśnie ten zajmuje szczególne miejsce na moim stole świątecznym. Jest on wyjątkowy i robi furorę na spotkaniach rodzinnych.
20 porcji
Czas przygotowania 30 minut
Forma 24 cm x 24 cm
Składnik na spód ciasta:
• 90 g czekolady gorzkiej
• 60 g masła
• 2 łyżki cukru
• 2 jajka
• 1 szk. mąki pszennej
• ½ łyżeczki sody
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
• 1 kg twarogu w wiaderku
• 250 mascarpone
• 100 ml śmietany 30%
• 2 jajka
• 3 żółtka
• Niepełna szklanka cukru
• 1 opakowanie budyniu waniliowego
• 10 dag rodzynek
Składniki na polewę:
• 2 czekolady mleczne
• ½ szk. śmietany 30%
• ½ szk. orzechów włoskich
Sposób przygotowania spodu ciasta:
1. Połamaną czekoladę przekładam do rondelka, dodaję masło oraz cukier i gotuję do chwili połączenia się składników. Następnie studzę łączę z jajkami, mąką, sodą, proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszam. Masę wylewam na dno tortownicy i podpiekam w rozgrzanym piekarniku 10 minut w 180°C.
2. Twaróg, mascarpone, śmietanę przekładam do naczynia miksującego i miksuję mikserem, wbijam jajka oraz same żółtka, wsypuję cukier, suchy budyń, nadal miksując około 10 minut. Dodaję wcześniej namoczone w wodzie, odsączone rodzynki, delikatnie mieszam łyżką.
3. Masę wykładam na podpieczony spód i ponownie umieszczam ciasto w rozgrzanym piekarniku i piekę 60 minut w 180°C.
4. Połamaną czekoladę przekładam do rondelka, wlewam śmietanę i gotuję do chwili rozpuszczenia się czekolady. Polewę wylewam na upieczone ciasto i posypuję pokruszonymi orzechami.
5. Gotowe.
6. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation