Kuchnia

obiad

Gołąbki z mozzarellą
Nie masz pomysłu na niedzielny obiad lub znudziły Ci się tradycyjne gołąbki oto przepis właśnie dla Ciebie. Takich gołąbków jeszcze nie jadłeś/aś. Spróbuj przekonaj się sam/a.
12 porcji
55 minut czas przygotowania

Składniki:
• 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
• 1 główka młodej kapusty
• 1 marchew
• 1 torebka ryżu
• 1 jajko
• 1 łyżka Vegety
• 1 cebula
• 200 g koncentratu pomidorowego
• 390 g mozzarelli ( kulki)
• 1 łyżka mąki pszennej
• 1 łyżka majeranku
• ½ łyżeczki papryki ostrej
• Sól
Sposób przygotowania:
1. Kapustę myję, przekładam do garnka, zalewam wodą i obgotowuję. Ryż gotuję w osolonej wodzie, po ugotowaniu studzę.
2. Mięso mielone przekładam do miski, wbijam jajko, dodaję obraną drobno pokrojoną cebule, obraną startą na tarce o dużych oczkach marchew, ugotowany ryż, wsypuję majeranek, paprykę ostrą, sól. Masę mięsną dokładnie wyrabiam.
3. Na każdym liściu kapusty układam mięso i zwijam w roladki.
4. Roladki układam w naczyniu żaroodpornym, zalewam wodą, wsypuję Vegetę i pod przykryciem piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C.
5. Po upieczeniu gołąbki przekładam do innego naczynia a sos z pieczenia wlewam do rondelka, dodaję przecier pomidorowy i gotuję do chwili zagotowania i zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody. Sosem polewam gołąbki i układam pokrojoną w plasterki mozzarellę. Chwilkę zapiekam w piekarniku do chwili rozpuszczenia się mozzarelli.
6. Gotowe.
7. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation