Kuchnia

obiad

Roladki z mięsa mielonego

Kiedy znudziły Ci się tradycyjne mielone i masz ochotę na małą odmianę to dobrze trafiłeś mam dla Ciebie przepis. Kotlety z mięsa mielonego z mozzarellą i papryką w chrupiącej panierce, co Ty na to? Wypróbuj i przekonaj się.

10 porcji

40 minut czas przygotowania

Składniki:

• 1 kg mięsa mielonego wieprzowego

• 1 kulka mozzarelli

• ½ słoika papryki konserwowej

• 1 cebula

• 3 jajka całe

• 2 łyżki bułki tartej + do panierki

• Mąka pszenna do panierki

• 2 łyżki oleju

• 1 łyżka majeranku

• 1 łyżeczka papryki ostrej

• 2 łyżki śmietany 12%

• Sól

Sposób przygotowania:

1. Mięso mielone przekładam do miski, dodaję obraną, drobno pokrojoną cebulę, wbijam jajko, wsypuję majeranek, paprykę ostrą, sól, dwie łyżki bułki tartej, wlewam śmietanę. Mięso dokładnie wyrabiam.

2. Ser mozzarellę kroję w plasterki, paprykę kroję w paski.

3. Mięso kształtuję w kulę, rozpłaszczam, na środku układam po plasterku sera oraz papryki.

4. Mięso zwijam w roladkę, panieruję w mące pszennej, roztrzepanym widelcem jajku i na koniec w bułce tartej.

5. Roladki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruje olejem i piekę rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.

6. Kotlety gotowe, podaję z sałatka i ziemniakami.

7. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation