Kuchnia

Desery

Bezowe babeczki
składniki na bezę:

3 duże białka
1/2 łyżeczki białego octu winnego
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
duża szczypta soli
4/5 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
składniki na dżem truskawkowy:

500g truskawek, mogą być mrożone
1/3 szklanki cukru (lub do smaku)
1 łyżka soku z cytryny
składniki na bitą śmietankę:

1 szklanka śmietanki kremówki 36%
Beza: Piekarnik nagrzewamy do 105st.C (u mnie 90). Standartową foremkę do muffinów wykładamy 6 papilotkami. Białka ubić z octem, wanilią i solą. Gdy piana stanie się sztywna, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżeczce przesianego cukru pudru. Po wykorzystaniu całego ubijamy jeszcze ok. 2-4 minut aż masa będzie sztywna i błyszcząca, na koniec dodajemy przesianą mąkę. Za pomocą rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką z piany formujemy babeczki. Suszymy 3-3.15 h. Po upieczeniu natychmiast wyciągamy babeczki z otworków i delikatnie odklejamy papilotki. Studzimy.



Dżem: Truskawki pokroić. Przełożyć do garnka z cukrem i sokiem z cytryny. Gotować na małym ogniu aż powstanie gęsty dżem. Studzimy (jeśli po ostudzeniu jest za gęsty - rozcięczamy go przegotowaną wodą lub sokiem).

Śmietankę ubijamy na sztywno.

Bezy przekładamy śmietaną i owocami tuz przed podaniem. Babeczki przekrawamy. Dolną część smarujemy dżemem, ozdabiamy śmietanką, nakrywamy drugą częścią. Ewentualnie oprószamy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation