Kuchnia

Kulinaria

2 szklanki mąki pszennej
115 g masła
3/4 szklanki kakao
370 g cukru
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki maślanki
3 posiekane czekolady mleczne, ok 300 g

Masło rozpuszczamy w rondelku i jeszcze gorące łączymy z kakao, miksujemy na gładką masę.
Mąkę mieszamy z sodą i solą.
Do kakao dodajemy cukier i maślankę i dalej miksujemy.
Stopniowo dosypujemy mąkę i mieszamy cały czas. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę, całość dokładnie mieszamy, ciasto będzie gęste i bardzo klejące.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy porcje ciasta, ok 1/2 łyżki jest ok, ciasteczka bowiem rosną i rozlewają się troszkę.
Pieczemy 10-15 minut w temp. 180 st. C. Ostrożnie odkładamy je razem z papierem i czekamy aż ostygną troszkę, gdyż są bardzo miękkie, następnie zdejmujemy i studzimy dalej na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation