Kuchnia

Ciacha!

Pieczone tiramisu

5 jajek

1/2 szklanki cukru

250 g serka mascarpone

400 g lekkiego twarogu sernikowego

1/2 laski wanilii

ok. 25 włoskich biszkoptów savoiardi

200 ml najlepszego espresso

4 łyżki amaretto

1 tabliczka czekolady deserowej, drobno posiekana

200 ml śmietany kremówki

1/2 szklanki posiekanych drobniuteńko pistacji

kakao

Kawę zmieszaj z jedną łyżką amaretto, odstaw na bok. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno w oddzielnym naczyniu, do żółtek dodaj cukier oraz nasionka wydłubane z połowy wanilii. Ucieraj tak długo, aż otrzymasz puszystą i białą masę. Dodaj ser mascarpone, twaróg sernikowy oraz 3 łyżki amaretto i miksuj tylko do momentu, aż masa zyska jednolitą konsystencję. Na sam koniec dodaj ubite białka i połącz je delikatnie z masą przy pomocy łyżki.

Blaszkę (22 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Szybkim ruchem zanurz biszkopty w kawie i ułóż w lekkich odstępach na spodzie tortownicy. Wylej na nie 1/3 masy sernikowej i równomiernie ją rozprowadź przy pomocy łyżki. Posyp ją połową przygotowanej czekolady. Ułóż na niej następną warstwę nasączonych biszkoptów oraz drugą z trzech porcji masy sernikowej. Tak jak poprzednio posyp zwieńcz warstwę siekaną czekoladą. Ułóż ostatnią warstwę biszkoptów, a na nią wylej ostatnią część masy serowej. Wyrównaj.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez ok 70 - 80 minut. Aby sprawdzić czy jest gotowy, należy poruszyć formą, powinien zachować się jak ścięta galaretka. Upieczony sernik wystudź, a następnie wyjmij z formy.

Ubij śmietanę kremówkę na sztywno, pod sam koniec dodając 2 łyżki cukru oraz ziarenka z 1/2 laski wanilii. Śmietanę rozsmaruj równomiernie po całym serniku. Boki obklej posiekanymi pistacjami, wstaw do lodówki na całą noc. Na chwilę przed podaniem posyp wierzch kakao. Możesz też posypać wiórkami z czekolady.


Read more: http://gotujebolubi.blox.pl/html#ixzz2U0RsIfj9
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation