Kuchnia

Faszerowane

Faszerowane pomidory

Pomidory nadziewane ryżem, tuńczykiem w sosie pomidorowym. Zapiekane i podawane na ciepło. Proste i pyszne danie, w sam raz na koniec lata. Lekkie, pełnowartościowe i syte.
Gorąco polecam!


SKŁADNIKI:
6 dużych pomidorów
1 puszka tuńczyka w oleju
3 świeże pomidory lub puszka krojonych
1 torebka ryżu
starty Parmezan
sól
pieprz
oregano
bazylia

Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu, lecz skróć czas gotowania o około 2 minuty.
Pomidory - jeśli używasz świeżych - obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne.
Patelnie rozgrzej i wyłóż na nią tuńczyka. Lekko podsmaż i dodaj pomidory. Wymieszaj i duś na średnim ogniu około 15 minut mieszając od czasu do czasu.
Do sosu dodaj ugotowany ryż, dokładnie wymieszaj i dopraw o smaku solą, pieprzem i ziołami.
Pomidory dokładnie umyj, odetnij wierzch (zachowaj do przykrycie pomidora). Przy pomocą łyżeczki usuń delikatnie gniazda nasienne. Pomidory nafaszeruj przygotowanym nadzieniem i lekko posyp Parmezanem. Przykryj pomidory odciętymi kawałkami.
Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą, ułóż pomidory i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut.
Podawaj natychmiast.
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation