Kuchnia

Desery

Muffiny marcepanowe z ziemniakami (na 12 sztuk)

1 jajko
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
15 g czekolady
3 łyżeczki ciemnego kakao
120 g cukru
90÷100 ml oleju
100 ml mleka
ok. 20 łyżek masy marcepanowej z ziemniaków (wg upodobań i ilości którą przygotujemy)

Przygotowanie:

Połączyć mąkę, proszek, sodę, czekoladę, kakao w misce. W innej misce zmiksować cukier z jajkiem do białości. Dodać mleko i olej. Połączyć. Dodać suche składniki i wymieszać. Następnie dodać masę marcepanową z ziemniaków. Ciasto wyjdzie dość gęste, ale nie należy się obawiać, wyrośnie :) Nakładamy ciasto do 3/4 wysokości formy i pieczemy w 180ºC 20 minut.

masa

0,5 kg ugotowanych ziemniaków
0,5 szklanki cukru
75 g masła
2÷3 opakowania aromatu migdałowego
250 g kaszki manny błyskawicznej (dałam więcej)
Dodatkowo (opcjonalnie):

czekolada do polania
migdały lub wiórki kokosowe do przybrania
alkohol (np. likier amaretto, u mnie 3 łyżki wódki)
90 g masy marcepanowej

Ziemniaki zmielić.

Do rozpuszczonego masła dodać cukier, mieszając doprowadzić do jednolitej masy. Mocno podgrzać, ale nie gotować. Dodać ziemniaki, wlać olejki, wymieszać. Jeśli chcemy dodajemy też startą na tarce masę marcepanową i alkohol. Dodać kaszę w takiej ilości by masa nadawała się do formowania z niej kulek. Zostawić do ostygnięcia i zgęstnienia. Z zimnej masy formować kulki, polać czekoladą, przybrać wiórkami lub migdalami. Przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation