Kuchnia

Tarty warzywne i mięsne

Tarta z cukinią
Składniki

(na formę o średnicy 28 cm)

1 i 1/4 szk mąki pszennej typ 1850

1 i 1/4 szk mąki pszennej zwykłej

10 łyżek zimnej wody

16 łyżek oleju rzepakowego/ oliwy

płaska łyżeczka soli

1/2 szklanki płatków owsianych górskich

Farsz

8 większych kwiatów cukinii

1 średnia cukinia (użyłam 3,5 szklanki tartej na grubych oczkach, proponuję jednak zwiększyć ilość do 5 szklanek)

3/4 szklanki płatków migdałowych

1 szklanka mleka kokosowego

2 łyżki oliwy

3 ząbki czosnku

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 czubata łyżeczka curry

1 niepełna plaska łyżeczka startej gałki muszkatołowej

1 łyżeczka mazeiny (skrobii kukurydzianej) lub mąki ziemniaczanej

sól

Wykonanie

Migdały moczę przez noc w wodzie (lub minimum 4 godziny).

Ze składników ciasta wyrabiam szybko ciasto, wylepiem nim blaszkę i wkładam do lodówki (minimum pół godziny).

Nakłuwam wierzch placka w kilku miejsach widelcem, wkładam do nagrzanego do ok 200 stC piekarnika i piekę 15-20 minut. Wyjmuję i studzę.

Cukinię ścieram na tarce o grubych oczkach (jeśli jest starsza- z grubą skórą, trzeba ją obrać i wydrążyć pestki). Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucam curry, smażę minutkę, dwie, dorzucam cukinię, smażę parę minut aż zmięknie. Z mleka kokosowego (nie wstrząsam nim tym razem przed otworzeniem) odkładam 2 czubate łyżki śmietany, która tworzy się na wierzchu, resztę mieszam, wlewam do cukinii, przyprawiam gałką, podgrzewam jeszcze 5 minut. Wyłączam gaz, wciskam przez praskę 2 większe ząbki czosnku, przyprawiam solą, dodaję 2 łyżki natki i skrobię, porządnie mieszam.

Migdały miksuję w blenderze z 1 łyżką natki na "serek", dodaję 2 łyżki śmietanki kokosowej, wciskam przez praskę jeden mały ząbek czosnku, dodaję szczyptę soli, mieszam.

Kwiaty czyszczę, płuczę i suszę (trzeba to zrobić w miarę delikatnie by ich nie uszkodzić). Ostrożnie cienką łyżeczką usuwam pręciki ze środka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation