Kuchnia

Kolory na talerzu

Kabaczek faszerowany mielonym mięsem i kurkami
Składniki, 2 porcje:

• 1 kabaczek
• 150 g mielonej jagnięciny*
• 1 mała cebula
• 1 ząbek czosnku
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• przyprawy: sól i świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka papryki w proszku (słodkiej) + ostrej do smaku, 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego (kuminu), 1 łyżeczka zmielonej kolendry, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki cynamonu
• 4 łyżki passaty (sosu) pomidorowego lub 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
• 150 g kurek
• 1 jajko
• oliwa extra vergine


* do przepisu polecam mięso jagnięce (udziec, łopatka), jeśli nie możemy go zdobyć użyjmy wołowiny lub mielonego mięsa drobiowego lub cielęcego


Do podania: mięta i ser feta


Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Kabaczka umyć, przekroić wzdłuż na 2 części. Usunąć pestki, miąższ wyjąć łyżeczką pozostawiając około 1 cm brzeg miąższu przy samej skórce. Miąższ posiekać.
Łódeczki z kabaczka oprószyć solą, pieprzem, skropić 1 łyżką oliwy extra vergine i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. W międzyczasie przygotować farsz.
Zmielone mięso włożyć do miski i doprawić solą oraz pieprzem. Na patelnię wlać 1 łyżkę oliwy, włożyć posiekaną cebulę i smażyć przez 2 - 3 minuty, pod koniec dodać starty czosnek.
Dodać posiekany miąższ kabaczka, natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem, dodać przyprawy.
Smażyć mieszając przez około 5 - 7 minut. Dodać passatę pomidorową i smażyć jeszcze przez około 2 minuty.
Odstawić z ognia, dodać opłukane, osuszone i pokrojone kurki oraz zmielone mięso. Wymieszać, następnie dodać jajko i znów wymieszać doprawiając w razie potrzeby solą i pieprzem.
Podpieczone łódeczki wypełnić powstałym farszem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 40 minut. Podawać z miętą i fetą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation