Kuchnia

Słodkości

Chocolate Blackberry Cupcakes (babeczki czekoladowo-jeżynowe)


Gęste czekoladowe ciasto wypełnione soczyście owocowym budyniem (blackberry curd) oraz do wyboru: puszysty czekoladowy lub delikatny jeżynowy krem na bazie serka mascarpone i kremowej słodkiej śmietanki. Zarówno blackberry curd jak i krem jeżynowy polecam przygotować Wam dzień wcześniej, budyń schować do słoiczka a krem przełożyć do rękawa cukierniczego od razu z ozdobną końcówką. Obie części szczelnie zabezpieczcie przed innymi zapachami i schowajcie do lodówki na noc. Na drugi dzień będą miały najlepszą konsystencję i z łatwością dokończycie przygotowanie babeczek, bo na świeżo są zdecydowanie najpyszniejsze. Bardzo polecam!

składniki na ciasto (12 sztuk):

2 jajka
110g cukru brązowego
1 łyżka likieru czekoladowego
65g masła
65g czekolady gorzkiej
90g maślanki
100ml wody gazowanej (90g)
90g mąki pszennej
20g kakao
po dużej szczypcie soli i proszku do pieczenia

składniki na blackberry curd*:

300g czernic/jeżyn, przetartych na puree
40g cukru (lub do smaku)
sok z 1/4 cytryny
1 żółtko
10g mąki ziemniaczanej
2 łyżki wody
1 łyżka śmietanki kremówki
1 łyżka masła

składniki na krem czernicowy/jeżynowy:

125g serka mascarpone
80ml śmietanki kremówki 30%
100g blackberry curdu

składniki na krem czekoladowy:

125g serka mascarpone
150ml śmietanki kremówki (w proporcji 100:50)
80g gorzkiej czekolady

Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami. Jajka, cukier i likier ubić na gęstą, jasną pianę. Masło roztopić w garnuszku i ciepłym zalać czekoladę, wymieszać na gładką masę. Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Do ubitych jajek wlewać czekoladę, mieszać na małych obrotach miksera. Następnie dodać maślankę, a na koniec na zmianę suche składniki i wodę. Gotowym ciastem napełnić papilotki. Piec 14-16 minut w 175st.C do suchego patyczka. Ostudzić na kuchennej kratce. Następnie wyciąć środki babeczek i napełnić je blackberry curdem.

Blackberry curd polecam przygotować dzień wcześniej. Puree owocowe oraz sok z cytryny wlać do garnka o grubym dnie, wsypać cukier i podgrzewać na małym ogniu. Żółtko wymieszać z wodą, śmietanką i mąką ziemniaczaną. Gorące puree wlewać powoli do masy żółtkowej. Całość przelać z powrotem do garnka. Następnie cały czas mieszając podgrzewać na malutkim ogniu aż budyń zgęstnieje. Krem ściągamy z ognia, dodajemy masło, mieszamy, nakrywamy folią spożywczą i studzimy, a potem schładzamy.

Krem czernicowy/jeżynowy. Śmietankę ubić z serkiem, dodać blackberry curd i zmiksować na gęsty krem. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką, schłodzić 30 minut i ozdobić babeczki.

Krem czekoladowy. 100ml śmietanki podgrzać w garnuszku, dodać czekoladę i wymieszać na gładko. Schłodzić 10 minut. Ubić serek z 50ml kremówki, dodać schłodzony krem czekoladowy i ubić na gęsty, gładki krem. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką, schłodzić 30 minut i ozdobić babeczki.

Babeczki najlepiej przechowywać w lodówce. Polecam wyciągnąć babeczki na 10-15 minut przed podaniem.



*jeśli pominiecie krem czekoladowy musicie zwiększyć proporcje blackberry curd oraz kremu jeżynowego o 100%, curdu trochę zostanie, ale uwierzcie mi - nie zmarnuje się :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation