Kuchnia

Słodkości

Cioccolato Gatto


Ciastka nie są niestety mięciutkie, a twardawe, o orzechowym posmaku, słodkie głownie dzięki nutelli. Drobny dodatek powidła śliwkowego ciekawie wzbogaca i podkreśla smak, bo przecież śliwka z czekoladą to równie pyszne połączenie.


Składniki na około 20-25 ciastek:

115 g miękkiego masła
60 g jasnego cukru muscovado
1 jajko
75 g mąki
25 g kakao
2,5 ml sody oczyszczonej (pół łyżeczki)
115 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)
kilka łyżek nutelli
kilka łyżeczek powidła

Masło ubić mikserem z cukrem, aż masa będzie kremowa. Dodać jajko, mąkę, kakao, sodę, płatki i dobrze wymieszać. Z masy uformować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, kłaść w odstępach na blachę wyłożoną papierem, lekko spłaszczając. W każdej kulce kciukiem (lub końcem drewnianej łyżki) zrobić wgłębienie. Piec około 10 minut w temp. 180ºC. Wystudzić na kratce.

Po wystudzeniu do wgłębień nakładać powidło i łyżeczką (lub szprycą z ozdobną końcówką) nałożyć nutellę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation