Kuchnia

słodkości

Zakręcony sernik z musem truskawkowym
Czas przygotowania: 1 godzin
Składniki
SKŁADNIKI NA SPÓD:
225 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g drobnego cukru
25 g masła
1 jajko
45 ml pełnego mleka
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
1 szklanka cukru
850g twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowego w wiaderku
3 łyżki mąki
1 łyżka ekstraktu z wanilii
3/4 szklanka kwaśnej śmietany
4 jajka
0,5 szklanki dżemu truskawkowego

Prosty sernik do wykonania z owocami sezonowymi.
Etapy przygotowania

Wszystkie składniki na spód umieszczamy w miseczce i łączymy mikserem. Ciasto wałkujemy na kształt koła i wykładamy tortownice o śr. 26 cm. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 10 min.

Ser razem z cukrem miksujemy, dodajemy ekstrakt oraz mąkę. Następnie śmietanę oraz po jednym jajku. Łączymy tylko do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy na ostudzony spód. Dżem lekko podgrzewamy i studzimy, aby uzyskać płynna konsystencję. Łyżeczką robimy kleksy na wierzchu i nożykiem lub patyczkiem robimy zakrętasy. Pieczemy w temp. 160 C przez ok. godzinę. Jeśli chcemy, aby sernik był równy możemy go włożyć do naczynia z wodą, musimy pamiętać jednak o tym, aby wcześniej tortownicę zabezpieczyć np. papierem do pieczenia. Ponieważ woda może się dostać do sernika.
Sernik po upieczeniu zostawiamy na 15 min. w piekarniku, przy zamkniętych drzwiczkach. Następnie otwieramy i czekamy kolejne 15 min. Po całkowitym ostudzeniu wkładamy na min. kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation