Kuchnia

KUCHNIA

450 g makaronu (średnie muszelki, kolanka itp.)

200 g cienko pokrojonego boczku wędzonego

2 pory (część biała i jasnozielona)

1 łyżeczka świeżych listków tymianku

3 łyżki masła

4 łyżki mąki

700 ml śmietany

350 g sera cheddar

1 łyżeczka soli

świeżo zmielony pieprz

Ugotować makaron al dente. Plastry bekonu podsmażyć z obu stron na chrupiąco, odsączyć na ręczniku papierowym i pociąć na małe kawałeczki. Na tłuszczu pozostałym po bekonie smażymy pokrojoną w plasterki porę, do momentu aż zmięknie i zacznie brązowieć, czyli tak ok. 10 minut. Do pora dodajemy tymianek oraz podsmażony bekon i ponownie chwilę podsmażamy na patelni. Odstawiamy na bok.

W dużym rondlu rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mąkę czyli robimy zasmażkę. Ciągle mieszając gotujemy ok. 2 minut, aż do momentu zbrązowienia. Po tym czasie dodajemy śmietanę i wszystko razem ciągle mieszając, gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. Do śmietanowej masy dodajemy 2/3 startego na grubej tarce sera (1/3 pozostawić do posypania zapiekanki). Mieszamy aż do jego rozpuszczenia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie do serowo-śmietanowej masy dodajemy ugotowany wcześniej makaron i por z bekonem. Wszystko razem dokładnie mieszamy i przekładamy do nasmarowanego masłem żaroodpornego naczynia. Z wierzchu zapiekankę posypujemy pozostałym serem.

Pieczemy 25 minut w temperaturze 190*C.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation