Kuchnia

Smakowite obiady

podwójnie miętowe kotleciki z sosem miętowym

500 g mielonego mięsa (u nas baranina i karczek)
1 czerstwa bułka
3 szalotki
sok z połowy limonki
3 (lub więcej;)) ząbki czosnku
pół pęczka posiekanej mięty
gęsty jogurt naturalny (np. typu bałkańskiego)
jajko
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka sosu worcester
sól & pieprz, kumin, cynamon, za’atar, ostra papryka

Mięso wymieszałam z namoczoną wcześniej i odciśniętą bułką, dodałam poszatkowaną szalotkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, sos worcester, sok z limonki, jajko, posiekaną miętę i przyprawy. Masę dokładnie wyrobiłam i uformowałam z niej kotleciki, które piekłam potem w piekarniku (na grillu) w temperaturze 180°C, aż się zezłociły (czas pieczenia oczywiście należy dostosować do wielkości kotlecików).

Jogurt wymieszałam z solą, pieprzem, odrobiną soku z limonki i posiekaną miętą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation