Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

TORCIK WIELOOWOCOWY

/forma o śr 28cm/

* 4 jajka
* 180g mąki pszennej
* 180g cukru
* 120g masła lub margaryny
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

* 4 jabłka
* 400g śliwek

* garść posiekanych orzechów włoskich

Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Śliwki przepołowić i wyjąć pestki. Owoce oprószyć mąką.

Masło utrzeć z cukrem i jajami (można mikserem) dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Wsypać owoce i łyżką wymieszać z ciastem.
Formę wysmarować masłem i wysypać bułką. Przełożyć ciasto, wyrównać powierzchnię, posypać orzechami i upiec w 180stC przez 45-50 minut. Sprawdzić patyczkiem w środku blaszki, jeśli ciasto jest niedopieczone - to pozostawić jeszcze kilka minut w piekarniku. Oprószyć cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation