Kuchnia

ciasta

Wachlarz z mascarpone

Składniki: (2 porcje)
1/2 – 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady (około 100-150 g)
100 g sera mascarpone
2-3 łyżki likieru pomarańczowego
1-2 łyżki syropu z agawy (lub fruktozy/cukru brzozowego)
1/2 grejpfruta (lub pomarańczy)

Wykonanie:
Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do małej filiżanki i rozpuścić w kuchence mikrofalowej. (Uwaga: Można także połamaną czekoladę wrzucić do rondelka i rozpuścić podgrzewając na małym ogniu lub trzymając rondelek umieszczony nad innym naczyniem wypełnionym gotującą się wodą). Deskę do krojenie (lub tacę) przykryć papierem do pieczenie. Na papierze “namalować” kółka z rozpuszczonej czekolady (średnica około 5 cm, grubość około 2 mm). Wstawić do lodówki aby krążki zastygły.

Przygotować krem. Mascarpone ubić z dodatkiem likieru pomarańczowego i syropu z agawy (Uwaga: Ilość syropu i likieru zależy od Waszego gustu, proszę jednak pamiętać, że krem nie może być zbyt słodki, ponieważ będziemy go podawać w towarzystwie czekolady!)

“Wyfiletować” grejpfruta (tzn. obrać ze skóry i białych błonek – najbardziej czasochłonna część przygotowania tego deseru ).

Na talerzykach ułożyć wachlarze, tak jak to widać na zdjęciach.

Do momentu podania deser trzymać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation