Kuchnia

Serniki

Oreo cheesecake (sernik z ciasteczkami Oreo)


Na spód:

200 g ciasteczek zbożowych lub Oreo, dobrze pokruszonych

50 g masła


Masa serowa:

700 g serka kremowego - o zawartości tłuszczu kilkanaście % - np. Philadelhpia lub Delfiko ( w wiaderku)

1 szklanka cukru (dałam 3/4)

1 szklanka kwaśnej śmietany (12 lub 18 %)

1/4 szklanki mąki

5 jaj

200 g białej czekolady

łyżeczka ekstraktu waniliowego

szczypta soli

32 ciasteczka Oreo, połamane na kawałki

Pokruszone ciastka łączymy z roztopionym masłem. Wilgotnymi okruszkami wykładamy dno tortownicy 24 cm. Na 8 minut wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Serek ucieramy mikserem. Dodajemy cukier , a następnie po jednym jaju, śmietanę i stopioną i lekko przestudzoną czekoladę. Na koniec przesiewamy mąkę z solą i dodajemy wanilię. Miksujemy chwilę i dosypujemy ciasteczka. Mieszamy łyżką.

Masę przekładamy na podpieczony spód i pieczemy ok. godziny w temperaturze 170 stopni. Na spód piekarnika można wstawić naczynie z wodą - sernik będzie bardziej kremowy.

Po upieczeniu otwieramy drzwiczki wyłączonego piekarnika i zostawiamy w nim sernik do ostudzenia. Ostudzony wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Ja swój dodatkowo polałam polewą z białej czekolady.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation