Kuchnia

Serniki

Sernik ze śliwkami w czekoladzie

Sposób przygotowania

* 200 g cukierków śliwka w czekoladzie, Jutrzenka najsmaczniejsza

* 100 g masła

* 100 g mąki

* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 1 jajo

Piekarnik nagrzewam do 190 stopni.

Cukierki i masło rozpuszczam w rondelku, studzę i miksuję blenderem. Dodaję mąkę, proszek i jajo, dokładnie mieszam.Ciasto przekładam do tortownicy (średnica 25 cm) wyłożonej papierem ew. wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.

Wyrównuję wierzch. Piekę przez 15-20 minut. Mój spód był upieczony, sprawdziłam patyczkiem, zanim wyjęłam go, by nałożyć serową masę.

Masa serowa:

* 800 g trzykrotnie zmielonego białego sera (lub wiaderkowe, polecam Piątnicę)

* 250 g cukru pudru

* 4 jajka

Ser miksuję z cukrem, następnie dodaję po jednym jajku, miksuję, ale nie za długo. Masę przekładam na podpieczony spód i wkładam do piekarnika, gdzie temperaturę zmniejszam do 160 stopni. Piekę przez ok. godzinę.

Po upieczeniu trzymam ciasto w ciepłym miejscu, moje na początku trochę z wierzchu popękało, ale stygnąc zrobiło się zwarte i bez polewy wyglądałoby dobrze. Niemniej polewa dopełnia smaku i nie namawiam, by z niej zrezygnować.

Polewa:

* 200 g białej czekolady

* 5 łyżek śmietany 36% lub skondensowanego niesłodzonego mleka.

Czekoladę z dodatkiem śmietany rozpuszczam na parze. I dekoruję wierzch wystudzonego sernika.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation