Kuchnia

sosy, dipy

słodko pikantny sos chilli
Składniki:
650 g białego cukru;
500 ml wody;
200 g czerwonych papryczek chili (około 13 sztuk);
8 ząbków czosnku;
6 cm kawałek świeżego imbiru;
3 płaskie łyżeczki soli;
200 ml octu spirytusowego;
2 limonki;
6 łyżek mąki ziemniaczanej + 100 - 120 ml zimnej wody.


Sposób przygotowania:

Garnek, w którym będzie gotowany sos lekko zwilżyć wodą. Wsypać do niego cukier, zalać wodą i gotować na niewielkim ogniu.
Paparyczki umyć, oczyścić z ziaren (3 pozostawić z zieranami, aby sos zyskał na ostrości) i drobno posiekać.
Czosnek i imbir drobno posiekać.
Z limonek wycisnąć sok.
Do gotującej się wody z cukrem dodać sól oraz posiekane papryczki, imbir i czosnek. Pogotować przez 5 - 10 minut, aż papryczki lekko zmiękną i opadną na dno.
Następnie dodać ocet i sok z limonki. Zagotować.
W miseczce rozrobić mąkę ziemniaczaną z 100 - 120 ml zimnej wody. Dodać do sosu i stale mieszając gotować, aż sos uzyska odpowiednią gęstość.
Zestwić z ognia i odstawić do wystygnięcia.
Lekko ciepły sos rozlewać do butelek, słoików i ustawić je dnem do góry, aby się szczelnie zamknęły.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation