Kuchnia

kuchnia

Paszteciki

4 szklanki maki
3 dag drożdży + 2 łyżki cukru
3 żółtka
2 jaja
1 łyżka octu
1 kostka margaryny
2 łyżki smalcu/oleju
śmietana
kminek do posypania
farsz:
0,5 kg kapusty kiszonej
0,5 kg pieczarek
3 duże cebule
sól, pieprz

Drożdże, cukier i śmietanę wymieszać. Mąkę posiekać z margaryną, dodać drożdże i pozostałe składniki. Wyrobić ciasto. Odłożyć na pół godziny, żeby "ruszyło".
Kapustę pokroić drobno (można zmielić w maszynce na grubym sicie) i odgotować. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubym oczku i smażyć do odparowania wody. Cebulę posiekać i podsmażyć. Wszystkie składniki farszu wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm, na szerokości około 10 cm rozsmarować farsz, zwinąć i odciąć rulon od reszty ciasta. Pokroić po skosie, podobnie jak kopytka. Podobnie postąpić z resztą ciasta. Paszteciki układać na wyłożonej pergaminem blaszce, smarować białkiem i posypać kminkiem.
Piec na złoty kolor w piekarniki nagrzanym do 200 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation